This page is not available in English. The news items on this page were written in 2007. By that time this website was only available in Dutch.

 

Cycling out of Poverty heeft een ambassadeur: wereldfietser Frank van Rijn verbindt zich aan de fietsprojecten van Cycling out of Poverty. Houdt deze website in de gaten voor acties waarbij Frank betrokken is. 

Wat bracht Frank tot deze beslissing: “Tot de meest pittoresque dingen in Afrika behoren zonder twijfel de wekelijkse dorpsmarktjes. Tijdens mijn fietsreizen heb ik er vele bezocht en het was altijd een plezier tussen de standjes en de op de grond zittende verkopers door te lopen en er foto na foto te schieten. Kilometers voordat ik in zo’n plaatsje aankwam was het me al duidelijk dat daar een markt aan de gang moest zijn want langs de weg zag ik dan tientallen, zo niet honderden vrouwen lopen, veelal in kleurrijke gewaden en met manden en schalen vol fruit en groenten op het hoofd. Dit kleurrijke, vrolijke gezicht van Afrika maakte mijn reizen extra boeiend, maar soms vroeg ik me wel eens af of die vrouwen dit kleurrijke Afrika ook zo kleurrijk ervaren als ik. Voor hen was het pure noodzaak om 5, 10 of misschien wel 15 km met zo’n mand vol fruit op het hoofd naar de markt te lopen. Na jaren van heen en weer lopen tussen huis en markt zou het best kunnen gebeuren dat die kleur voor hen wat aan het verbleken was, leek mij. Afrika bracht bij mij vaak gemengde gevoelens te weeg: enerzijds de verrukking over de couleur locale, anderzijds het wat onplezierige idee dat ik er mooi weer speelde op mijn flitsende fiets vol fraaie kampeerspulletjes, terwijl deze mensen nooit boven dit armoedeniveau uit konden komen. Op een keer kreeg ik een goed idee: Als die mensen net als ik een fiets zouden hebben, zouden ze daarop naar de markt kunnen rijden, zodat ze veel meer waren in een veel kortere tijd konden vervoeren. En ze zouden kunnen fietsen naar de rivier of de put voor drinkwater, naar een ver behoeftig familielid, naar de dokter die ook niet op de hoek woont…… Maar meten schoof ik dan dat idee weer aan de kant als volledig onmogelijk, want waar moesten die Afrikanen het geld vandaan halen voor zo’n bijzonder vervoermiddel?
Luuk en Marieke hebben die vraag met hun geweldige stichting “Cycling out of Poverty” beantwoord. Bravo!” Aldus Frank van Rijn.