De Fietsketting is een blogserie met als centraal thema de fiets en het werk van Cycling out of Poverty. Middels een “doorgeefpen” schrijft iedere keer een andere persoon over de fiets en het werk van CooP-Africa vanuit zijn/haar persoonlijke betrokkenheid. Deze keer in de FietsKetting: Pui-Yuen Cheng.

WIE IS PUI-YUEN CHENG

Ik ben Pui-Yuen Cheng en kom uit Den Haag. Vroeger fietste ik weinig tot nooit. Voor ons was het niet zo gebruikelijk om de fiets te pakken en gebruikten wij voornamelijk de auto of het openbaar vervoer. Toen ik naar de universiteit ging, ben ik de fiets meer gaan gebruiken omdat dit onmisbaar was. Ik vind dat de fiets meer betekent dan een middel om van A naar B te komen, het creëert ook meer kansen op sociaal domein. Voor een paar jaren heb ik bij een ingenieursbureau gewerkt en op dit moment werk ik bij Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) aan internationale en nationale fietsstrategieën. Ik vind het namelijk belangrijk om maatschappelijk impact te maken met mijn werk en het is een super leuk en gezellig onderwerp!

5 VRAGEN AAN PUI-YUEN CHENG

Wat betekent de fiets voor jou?
Energie, vrijheid, frisse lucht, gemak en eerlijk gezegd soms een beetje vermoeiend als ik het moet onderhouden. De fiets brengt natuurlijk veel positieve dingen met zich mee: een schonere en veiligere omgeving, een snel transportmiddel om van A naar B te komen, beweging, onafhankelijkheid en nog zoveel meer.

Wat is jouw mooiste ervaring op de fiets?
De fiets is er bij mij niet met de paplepel in gegoten.  Vanaf mijn studietijd aan de TU Delft ben ik pas korte ritten gaan fietsen vanaf het station naar de campus, omdat de bussen niet altijd even betrouwbaar waren. Later ben ik regelmatiger gaan fietsen en doe ik dat tegenwoordig dagelijks. Ik kan het me goed voorstellen dat mensen niet fietsen, en daarom ben ik aan de slag gegaan als vrijwillig fiets docent om het anderen te leren. Mijn mooiste ervaring op de fiets is toen de deelnemers van de fietsles met vertrouwen op de fiets stapten tijdens het afsluitende rondje langs het Zuiderpark.

Wat zou er moeten veranderen met betrekking tot de fiets/het fietsen?
Ik vind dat meerdere en diverse mensen meer zouden moeten fietsen en het voordeel ervan moeten inzien. In mijn werkomgeving en studieomgeving is het voor iedereen heel normaal om vaak te
fietsen. Maar in mijn andere (privé) kringen is dat niet heel gebruikelijk en wordt er ook niet altijd zo enthousiast naar gekeken. Het idee en imago van de fiets zou wat aantrekkelijker moeten zijn.

Met wie zou je wel eens een stukje samen willen fietsen?
Met mijn moeder. Mijn moeder woont sinds haar 15de in Nederland en heeft altijd hard gewerkt zodat wij een betere toekomst hebben, maar nooit leren of durven fietsen. Zij is mijn inspiratie
geweest om als vrijwillige fietsdocent aan de slag te gaan. Mijn doel is om haar ook te leren fietsen en dat we daarna samen ritjes kunnen maken naar onze bloemschikcursussen of het tuincentrum.

Wat vind jij het mooiste aan het werk van Stichting Cycling out of Poverty (CooP-Africa)?
Het mooiste vind ik dat CooP-Africa ervoor zorgt dat lokale inwoners zelfstandig aan de slag kunnen met een fiets. Vooral het lange termijn denken van CooP-Africa kan ik waarderen. In 2014 heb ik stage gelopen bij CooP-Africa in Kisumu (Kenia) en de mogelijkheid gehad om dit zelf te ervaren door bewoners in rurale gebieden te interviewen als onderdeel van het bike4care
programma. De fiets biedt mensen zoveel mogelijkheden, baankansen en vergroot het bereik van individuen die het ‘t meest nodig hebben. Het bike4care programma zorgt ervoor dat de toegang tot gezondheidszorg vergroot wordt. In Nederland is dat zo vanzelfsprekend, maar dat is bij lange na niet overal zo. Dat vind ik het mooiste van CooP-Africa: de basisbehoefte van mensen helpen te vervullen op lange termijn.

VOLGENDE KEER IN DE #FIETSKETTING

Tessa Leferink

CYCLING OUT OF POVERTY (COOP-AFRICA) – EEN FIETS MAAKT HET VERSCHIL

Cycling out of Poverty (CooP-Africa) ondersteunt scholieren, gezondheidsvrijwilligers, boeren en kleine ondernemers in Kenia en Oeganda met fietsen om toegang tot onderwijs, gezondheidszorg, werk en inkomen te verbeteren.
https://www.coop-africa.org/nl/

EERDER IN DE #FIETSKETTING