De Fietsketting is een blogserie met als centraal thema de fiets en het werk van Cycling out of Poverty. Middels een “doorgeefpen” schrijft iedere keer een andere persoon over de fiets en het werk van CooP-Africa vanuit zijn/haar persoonlijke betrokkenheid. Deze keer in de FietsKetting: Angela van der Kloof.

WIE IS ANGELA VAN DE KLOOF

Ik ben Angela van der Kloof, 55 jaar en woon samen met mijn partner en één van onze twee volwassen zoons in Tilburg. Ik groeide op in grensdorp Zundert, tussen Breda en Antwerpen. Dat kan mijn fascinatie verklaren voor het verkennen van (allerlei soorten van) grenzen en lokale culturen. Mijn interesse in het fietsen als fenomeen ontstond in mijn studententijd. Ik ging vrouwen met verschillende culturele achtergronden leren fietsen en ik zette in Tilburg een fietsschool op. Wat ik daarvan geleerd heb gebruik ik nog steeds in mijn huidige werk als strategisch adviseur mobiliteit bij adviesbureau Mobycon.

5 VRAGEN AAN: ANGELA VAN DER KLOOF

Wat betekent de fiets voor jou?
De fiets is een energie-efficiënt en milieuvriendelijk middel om van A naar B naar C te komen; om mee te doen in de samenleving; om de omgeving te ervaren en te voelen wat voor weer het is. Daar komt bij dat een fietsrit een heerlijk excuus is om ergens in de bossen of bij het strand een terrasje te pakken.

Wat is jouw mooiste ervaring op de fiets?
Fietsen met een kind voorop in het fietsstoeltje en de ander achterop. Dat is zo’n rijkdom!
Het is lang geleden – jaren negentig – maar dat gevoel vergeet ik nooit.

Wat zou er moeten veranderen met betrekking tot de fiets/het fietsen?
Eerlijk gezegd hoeft er voor mij persoonlijk niet veel aan het fietsen zelf te veranderen. De wereld er omheen mag wel veranderen: meer rust in het verkeer, lagere snelheden en meer ruimte voor de fiets, meer aandacht voor elkaar en de omgeving. Dit kunnen we realiseren als we weg gaan van het autodenken en letterlijk meer waardering geven aan positieve aspecten die het fietsen heeft voor mensen en de omgeving.

Met wie zou je wel eens een stukje samen willen fietsen?
Met Arita Baaijens, ontdekkingsreiziger, bioloog en schrijver. Haar nieuwste project en boek is Paradijs in de polder, waarin zij op zoek gaat naar bijzondere plekken in Nederland. Ik zou samen met haar naar plekken gaan in mijn (geboorte)regio en op ontdekking gaan naar wat we terugzien van de ‘alledaagse’ dingen die mijn voorouders meegemaakt, gezien of gehoord kunnen hebben. Denk bijvoorbeeld aan de Dodendraad uit WOI, het leven van turfstekers in West Brabant, of de vondst van een altaarsteen uit de Romeinse tijd bij de aanleg van een weg in 1812.

Wat vind jij het mooiste aan het werk van Stichting Cycling out of Poverty (CooP-Africa).
Het werk van CooP-Africa is heel concreet en helder. Zorg dat mensen een fiets hebben zodat zij deze kunnen gaan gebruiken. Dat klinkt simpel, maar de praktijk is weerbarstig, want de ene fiets is de andere niet en verschillend gebruik vraagt om verschillende modellen. Daar speelt CooP-Africa heel goed op in. Het werk is een groot contrast met mijn werk als adviseur, wat vaak als uitkomst een tekening of rapport heeft. Je hebt beide soorten werk nodig om fietsen mogelijk te maken voor zoveel mogelijk mensen!

VOLGENDE WEEK IN DE #FIETSKETTING

Shelley Bontje

EERDER IN DE #FIETSKETTING