De Fietsketting is een blogserie met als centraal thema de fiets en het werk van Cycling out of Poverty. Middels een “doorgeefpen” schrijft iedere keer een andere persoon over de fiets en het werk van CooP-Africa vanuit zijn/haar persoonlijke betrokkenheid. Deze keer in de FietsKetting: Maud de Vries

WIE IS MAUD DE VRIES?

Ik ben Maud de Vries. Ik ben CEO en één van de oprichters van BYCS. Wij zijn een NGO uit Amsterdam. We werken over de hele wereld. We hebben onder andere een fietsburgemeester netwerk met 150 fietsburgemeesters wereldwijd in grote steden als Lagos, Delhi en Mexico City. We doen onderzoek, technical assistance en consultancywerk, communicatie en advocacy om er voor te zorgen dat er wereldwijd veel meer gefietst gaat worden. Onze missie is: De helft van de ritten op de fiets in 2030.

5 VRAGEN AAN: MAUD DE VRIES

Wat betekent de fiets voor jou?
De fiets betekent veel meer dan transport alleen. In Nederland zien we de fiets vaak als middel om naar je werk te gaan. Of je kinderen naar school te brengen. Maar de fiets staat voor transformatie. Voor mensen persoonlijk. Ik ken genoeg mooie verhalen over wat het betekent voor de gezondheid, of de mentale gezondheid van mensen. Ook de manier voor mensen om ergens te komen. Mensen te ontmoeten op straat. Aan de andere kant is het ook transformatie voor steden; als je denkt aan de stad, aan steden die we kennen in Nederland waar de fiets het belangrijkste vervoersmiddel is. In Amsterdam in de binnenstad bijna 70% van de ritten versus steden die elke dag helemaal vast staan, vervuild zijn. Dat eerste willen we graag promoten.

Wat is jouw mooiste ervaring op de fiets?
Waarschijnlijk de allereerste keer dat ik kon fietsen. Ik vind dat echt zo mooi om te zien bij kindjes die ik zie leren fietsen. Dus ik denk dat dat ook misschien wel mijn mooiste ervaring is. Ze zeggen: dat vergeet je nooit meer. Ik weet niet hoe oud ik was toen dat zo ver was bij mij. Ik denk vrij vroeg, want ik ben echt opgegroeid met de fiets. Dat was een mooi moment. Laten we zorgen dat nog veel meer kinderen en hun gezinnen kunnen fietsen.

Wat zou er moeten veranderen met betrekking tot de fiets/het fietsen?
We zien al jaren dat het aantal kinderen dat fietst, terugloopt. Dat tij krijgen we niet gekeerd en dat moet wel, en dus zet ik me daar heel graag voor in. Met de Nederlandse fietsburgemeesters hebben we vorig jaar op het ministerie een manifest hierover aangeleverd. We zijn in gesprek gegaan met heel veel partijen. En zelf heb ik met nog een andere partij Start ontwikkeld vanuit BYCS. Dat is een methode, een programma om op kinderdagverblijven en voorscholen kinderen met de fiets kennis te laten maken. En één derde van de kinderen kan na het afloop van het programma, na ongeveer 3 maanden, al fietsen. Dat is al heel mooi. We willen dat uitbreiden dat we ook hun ouders en verzorgers er bij betrekken. Dus dat is iets wat er moet veranderen en waar ik graag zelf iets aan bijdraag.

Met wie zou je wel eens een stukje samen willen fietsen?
Misschien wel eens met iemand die helemaal niet zo veel op heeft met de fiets. Ik denk niet eens dat ik dan zo heel veel zou zeggen. Ik denk dat het heel mooi zou zijn om degene die vaak in de auto zit te laten ervaren hoe het nou eigenlijk is om te fietsen. En wat het oplevert.

Wat vind jij het mooiste aan het werk van Stichting Cycling out of Poverty (CooP-Africa).
Het is de fiets. Het gaat over transformatie op zo veel manieren. De fiets is natuurlijk – ook in Nederland – een vehikel om mensen werk te laten vinden op een afstand die anders niet haalbaar zou zijn. We hebben zelf ook werk gedaan in de afgelopen jaren in Mexico City waar alleenstaande moeders die een E-bike kregen en daardoor hun kinderen naar school konden brengen. Maar ook tegelijkertijd werk konden vinden. Dat haalt die vrouwen uit armoede, maar vaak ook uit een depressie, uit een heel ingewikkelde situatie. Dat is waarom ik het werk van de stichting echt fantastisch vind!

VOLGENDE WEEK IN DE #FIETSKETTING:

Angela van der Kloof