De Fietsketting is een blogserie met als centraal thema de fiets en het werk van Cycling out of Poverty. Middels een “doorgeefpen” schrijft iedere keer een andere persoon over de fiets en het werk van CooP-Africa vanuit zijn/haar persoonlijke betrokkenheid. Deze keer in de FietsKetting: Belle de Gast

WIE IS BELLE DE GAST?

Belle de Gast is oud-wielrenster, begonnen bij Utrechtse Studenten wielrenvereniging “De Domrenner” en later 5 jaar als prof voor de ploeg Parkhotel Valkenburg. Ze won onder andere de Ronde van Bochum, de Volta Limburg Classic en de sprinttrui in de in de Spaanse rittenkoers Setmana Ciclista Valenciana. Dit jaar ontving Belle de Gast uit handen van de Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma de ambtsketen voor Fietsburgemeester van Utrecht. Als Fietsburgemeester wil Belle zich sterk maken om met de fiets maatschappelijke verandering te bewerkstelligen.

5 VRAGEN AAN: BELLE DE GAST

Wat betekent de fiets voor jou?
Avontuur, vrijheid en ontwikkeling! De mogelijkheid om op avontuur te gaan en de vrijheid om te gaan en staan waar ik wil!


Wat is jouw mooiste ervaring op de fiets?
Ik heb niet één mooiste ervaring. Ik denk dat de afwisseling van verschillende soorten fietstochten het fietsen op en met een fiets bijzonder maakt. Ik heb in Nepal tijdens een afstudeerstage een prachtige fietstocht gemaakt hoog in het Himalaya gebergte. Dat was een hele bijzondere ervaring. De wedstrijden en overwinningen in het profpeloton waren uiteraard ook erg bijzonder. De Ronde van Vlaanderen en de trainingskampen met een fantastische groep ambitieuze meiden en staf. En een fietsreis van Noord-Italië naar Rome met een tentje staat ook zeker in de top 10. En uiteindelijke de gewone rondjes met vrienden of een rondje door de stad Utrecht op mijn stadsfiets. En de fietstochtjes als klein meisje met mijn familie zijn uiteraard ook hele mooie en waardevolle ervaringen! Eigenlijk oneindig veel mooie fietservaringen en ik verwacht dat er nog vele aankomen.


Wat zou er moeten veranderen met betrekking tot de fiets/het fietsen?
De ontwikkeling is positief, zeker in Nederland, maar dit geldt zeker niet overal ter wereld. De fiets die voor iedereen toegankelijk is ongeacht leeftijd, geslacht en afkomst. En overal ter wereld. En de fiets die de dominante rol inneemt in het verkeer in plaats van de auto! Mooie doelstellingen voor in de toekomst.


Met wie zou je wel eens een stukje samen willen fietsen?
Mandana Dehghan, de eerste vrouwelijke UCI renster uit Iran. Interessant om inzicht te krijgen in wat er nodig is om het fietsen in het Midden-Oosten te stimuleren (of andere delen in de wereld waar de fiets niet vanzelfsprekend is). Gezien de slechte/ schokkende ontwikkelingen in het Midden-Oosten waarbij het sinds 2016 in bijvoorbeeld Teheran moeilijk/onmogelijk is voor vrouwen om te fietsen, kan het wellicht waardevolle inzichten geven in wat er nodig is en welke mogelijk rol andere partijen hierin kunnen spelen om dit wel mogelijk te maken. En de minister van volksgezondheid, welzijn en sport, (Ernst) Kuipers (D66) voor de fiets en integratie in het zorgsysteem.


Wat vind jij het mooiste aan het werk van Stichting Cycling out of Poverty (CooP-Africa).
In principe alle werkzaamheden en initiatieven. De kracht, energie en doorzettingsvermogen dat nodig is om te investeren in landen waar de fiets en het fietsen (nog) niet zo vanzelfsprekend is als in Nederland heb ik veel bewondering voor. En juist in Oeganda en Kenia kan de fiets het middel zijn om de vicieuze cirkel van armoede te doorbreken en een stap te zetten naar mooie en duurzame toekomst voor iedereen. Als fietsburgermeester van Utrecht spreek ik uiteraard ook de andere fietsburgermeesters in andere delen van de wereld en besef in welke bevoorrechte positie wij zitten (in Nederland/ Utrecht) en hoe lastig het is om te investeren in vele andere landen! Rotaryclubs en de fietsketting is een interessant project, waarbij bedrijven in bijvoorbeeld Nederland hun steentje bijdragen en letterlijk het verschil kunnen maken in landen waar de fiets nog niet vanzelfsprekend is.

VOLGENDE KEER IN DE #FIETSKETTING:

Maud de Vries