Afgelopen week zijn in Kenia de eerste gezondheidswerkers uitgerust met een fiets, van de opbrengst van de Fiets naar je Werk Dag 2019. 

De taken van gezondheidswerkers in Kenia zijn heel divers

Ze bezoeken huishoudens en geven voorlichting over ziektes, ze helpen waar snel eerste hulp nodig is, ze houden voor de overheid statistieken bij over hoe vaak verschillende ziektes voorkomen en ze verwijzen mensen door naar de juiste dokter als dat nodig is. Ook helpen ze bijvoorbeeld bedlegerige mensen om naar de toilet te gaan, en geven ze voorlichting over bijvoorbeeld het gebruik van malaria netten en hoe ze ziektes kunnen voorkomen. 

De meeste gezondheidswerkers leggen bezoeken te voet af

Heel Kenia is opgedeeld in kleine rayons, en iedere gezondheidswerker is verantwoordelijk voor 1 rayon, met ongeveer 60 huishoudens die ze regelmatig bezoeken. De meeste gezondheidswerkers leggen deze bezoeken te voet af.

Met de fiets zijn ze sneller bij de patiënt

Met de fiets zijn de gezondheidswerkers sneller ter plaatse als ze bijv. worden gebeld door iemand uit hun rayon, kunnen ze meer patiënten bezoeken op een dag en zijn ze flexibeler om hun huishoudelijke taken te combineren met de huisbezoeken. 

Tijdens de overhandiging wordt uitgelegd hoe ze zelf reparaties kunnen doen

De fietsen die de gezondheidswerkers gebruiken zijn extra sterke Tembo fietsen, die speciaal gemaakt zijn voor het ruige terrein. Het ontwerp is zodanig dat het ook voor vrouwen makkelijk maakt om te fietsen met een rok aan. Tijdens de overhandiging van de fietsen, worden de gezondheidswerkers ook getraind in hoe ze de fiets kunnen onderhouden en hoe ze kleine reparaties uit kunnen voeren, zodat ze er langer plezier van hebben. 

De impact van de fiets is groot

Uit de afgelopen Bike4Care projecten blijkt o.a. dat er drastisch minder bevallingen zijn zonder professionele zorg (52% minder bevallingen zonder professionele zorg) en dat daardoor ook de moedersterfte sterk is afgenomen (39% minder moedersterfte). Maar de impact van de fiets is bijvoorbeeld ook af te lezen uit de retentiecijfers van de gezondheidsvrijwilligers. 99% van de gezondheidsvrijwilligers werkt na 2 jaar nog als gezondheidsvrijwilliger, terwijl de uitval van gezondheidsvrijwilligers zonder een fiets vele malen groter is. 

De Bike4Care fietsen (blijven) levens redden!