Sport is om een aantal redenen een belangrijk middel tot ontwikkeling van talenten, vaardigheden en kennis. Door sport leer je zelfvertrouwen, samenwerken, discipline en leiderschap, maar ook tolerantie en respect. Allemaal essentiele eigenschappen voor een rolmodel. Sport verbroederd ook en geeft kansen om openlijk te praten over moeilijke onderwerpen zoals huiselijk geweld en HIV/Aids. En zoals wij ervaren bij de evenementen en activiteiten van Bikeventures zien we dat sport(activiteiten) ook veel werkgelegenheid creeert. Niet alleen voor de deelnemers maar ook als supporting staf. En misschien wel het allerbelangrijkste, sport is fun. 

CooP-Africa Cycling Team renners in Kenia

In 2019/2020 exploreren we om een start te maken met de Cycling Academy. Met deze Cycling Academy zouden we jongeren in Kenia en Oeganda willen helpen om zelfvertrouwen, samenwerkings- en ondernemersvaardigheden op te doen en ondersteuning te bieden met het generen van inkomsten. Deze vaardigheden en mogelijkheden zouden hen helpen uit te groeien tot rolmodellen in de gemeenschap en daarbuiten. De fietssport zal ook leiden tot de imago-verbetering van de fiets. Waardoor meer mensen, voor uiteenlopende redenen, de fiets vaker als een reeele vervoerskeuze gaan zien. 

CooP-Africa Cycling Team renners in Oeganda

Ons doel is om jongeren op de fiets krijgen en met de fiets een verschil te maken in hun leven. Enerzijds doen wij dit in ons Bike4School programma, waarin we scholieren uitrusten met fietsen om de toegang te verbeteren tot onderwijs. Maar anderszijds willen we met onze expertise en netwerk de doelgroep breder gaan ondersteunen. Zo geeft de Cycling Academy een boost aan de talentontwikkeling van jongeren. En zullen jongeren ook een inkomen kunnen gaan genereren met ondersteuning van de activiteiten (koeriersdiensten, etc.) die de Cycling Academy zal gaat organiseren. Zo kunnen jongeren weer naar school, hun passie volgen en talenten ontwikkelen terwijl ze ook bijdrage aan de ontwikkeling van hun eigen omgeving als rolmodel. De werkwijze is participerend, waarbij de ideeen en het commitment van de jongeren leidend zullen zijn voor verdere ontwikkelingen.

BBB Cycling Mobility Sponsor van CooP-Africa Cycling Team


Chasing the uphill dream

Om dit mogelijk te maken zoeken we een sponsor die het CooP-Africa Cycling Team kan helpen in haar opstartfase. Support ontvangen we al van BBB Cycling met kleding, helmen, bidons, dus het team rijdt al uniform rond. Maar een nieuwe sponsor zal zeer van pas komen voor het
financieren en runnen van een 2-jarig opleidings-/trainingstraject waarin professionele (vrijwillige) coaches gedurende langere periodes hun expertise komen overbrengen op het belofte team. Maar ook voor het faciliteren van de renners bij diverse races (als onderdeel van het opleidings-/trainingstraject), het uitrusten van het team met fietsen, trainingsmateriaal en bijdrage aan een indoor container werkplaats en trainingscentrum. Neem contact op met Luuk Eickmans (luuk@coop-africa.org) als je als bedrijf of wielerclub interesse hebt om dit kleine team met grote impact te ‘adopteren’.