In 2022 zijn we voort gaan borduren op de successen en evaluaties van ons Agroforestry programma (2019-2022) in Oeganda. In dit programma ondersteunden wij 100 boerengezinnen niet alleen met fietsen, maar ook met een fietswaterpomp ter ondersteuning van hun irrigatiebehoefte en een shift naar duurzame agroforestry-praktijken. Zo veranderde 11.6ha aan uitgeputte mono-cultuur tuinen in florerende agroforestry tuinen, plantten we bijna 6.000 (voedsel)bomen en nam de verkoop van oogsten toe met 13%.

Met support van o.a. Koppert Foundation, Addax & Oryx Foundation en Nile Farm bouwen we nu dus voort op deze successen. Zo continueren wij onze inspanning om bij te dragen aan een betere voedselzekerheid in de regio en het compenseren van CO2. Dit doen we in 2022-2025 ondermeer door Bike4SchoolGardens schooltuinen te ontwikkelen, kennis over te brengen op scholieren over duurzame agroforestry technieken en het planten van (voedsel)bomen.

UPDATE BIKE4SCHOOLGARDENS

In Juni 2022 is CooP-Uganda aan de slag gegaan met het ontwikkelen en samenstellen van een lesprogramma voor de scholen. Direct daarna zijn ze een pilot gestart op twee scholen en al snel kwamen hier 3 andere scholen bij. Zodat CooP-Uganda nu op 5 scholen, naast fietsen, ook ondersteuning biedt op het gebied van schooltuinen en kennisuitwisseling en -overdracht op het gebied van duurzame agroforestry praktijken.

Inmiddels hebben we 1.650 scholieren kunnen bereiken met dit programma. Er participeren nog eens 412 ouders in de schooltuinen, waarvan 60% ook al verschillende agorforestry praktijken heeft geadopteerd in hun eigen tuinen. De oogst wordt al gebruikt voor het bereiden van de schoollunches.

Mede mogelijk gemaakt door: