Als gevolg van de covid-19 pandemie sloten de scholen in Kenia en Oeganda hun deuren. En nu ruim 9 maanden (in Oeganda zelfs 11 maanden) na sluiting blijft de volledige heropening van de leerinstellingen een grote puzzel.

Zowel in Kenia en Oeganda trof de sluiting meer dan 15 miljoen leerlingen, die nu al nagenoeg een heel onderwijsjaar hebben gemist omdat ze thuiszaten. WHO en Unicef deelden eerder al hun zorg dat zo’n lange schoolsluiting zal leiden tot een toename van tienerzwangerschappen, ondervoeding en vroegtijdige schoolverlaters. En nu de scholen (deels) weer open zijn wordt duidelijk waar al voor gevreesd werd dat veel kinderen zich niet melden.

Het grootste percentage dat zich niet meld zijn meisjes. De reden waarom zij zich niet op school melden is nog niet vastgesteld, maar tienerschappen en/of trouwen is erg aannemelijk. Een overheidsfunctionaris van het ministerie van zorg in Nandi County (750.000 inwoners) in Noord-Kenia meld dat alleen in die regio al 289 meisjes in de leeftijd van 10 tot 14 jaar vorig jaar tussen januari en september zwanger zijn geworden terwijl nog eens 5.717 meisjes tussen 15 en 19 jaar zwanger werden.

Daarnaast heeft de corona lockdown ook gezorgd voor een significante toename van werkloosheid, waardoor ouders niet in staat zijn om school uniformen, boeken, mondmaskers en transport te betalen. Cycling out of Poverty komt daarom in actie en wil 300 scholieren uitrusten met een fiets en mondkapjes zodat zij veilig weer terug kunnen naar school.

Steun een scholier en help ze weer in de schoolbanken!