BIKE4SCHOOL PROJECT KISUMU COUNTY

2020 – BIKE4SCHOOL KENIA

We kennen allemaal de cijfers en zijn ons ook allemaal bewust van de problematiek op scholen in Afrika. Volgens de VN woont 43% van de niet-schoolgaande kinderen in sub-Sahara Afrika. En alhoewel in Kenia het basisonderwijs gratis is gemaakt, is de toegang tot school nog steeds een uitdaging. Veel kinderen op het platteland van Afrika moeten uren lopen om naar school te gaan, dus een deprimerend aantal kinderen gaat uberhaupt niet naar school, of zijn vaak te laat of afwezig of verlaten vroegtijdig, voordat ze een diploma halen, de school.

Vooral meisjes ondervinden deze problemen. Redenen hiervoor zijn uiteenlopend, maar komt vooral neer op afstand naar school en het onvermogen om school te combineren met de huishoudelijke taken die van hen verlangt werden. Daarnaast zijn er nóg schrijnendere verhalen van sexueel misbruik door boda boda rijders (brommertaxi’s) die voor ‘gratis’ vervoer naar school sexuele handelingen vragen. Vijf meisjes (allemaal jonger dan 16 jaar) op een van de scholen waar Cycling out of Poverty op dit moment werkt zijn nu op dit moment zwanger … en hebben zich hierdoor nog verder in de problemen gebracht in hun uiterste pogingen om toch hun opleiding af te maken om betere kansen te hebben in de toekomst.

Voor een gezonde ontwikkeling is gelijke toegang tot scholing een must.

Cycling out of Poverty heeft zich daarom ook, sinds 2006, toegewijd om scholieren, maar ook gezondheidsvrijwilligers, boeren en kleine ondernemers in Kenia en Oeganda uit te rusten met fietsen en andere mobiliteitshulpmiddelen om de uitdaging van afstand en gebrek aan mobiliteit op te lossen en toegang tot onderwijs, gezondheidszorg, werk en inkomen te verbeteren.

2020: 150 FIETSEN VOOR SCHOLIEREN KISUMU COUNTY

150

In 2020 willen we 150 scholieren in Kisumu County uitrusten met een fiets. En daarbij een training verzorgen in fietsonderhoud, rijvaardigheid en verkeersveiligheid zodat de fiets lang zal meegaan (>10 jaar) en de meisjes ook nog na hun schoolcarriere van dienst kan zijn.

A bike delivers on the global goals