De Ronde van 12 Fundraiser: alle 12 provincien doorkruisen met de fiets in 24 uur. Waarom? Omdat het kan én om fondsen te werven voor stichting CooP-Africa (Cycling out of Poverty) om meisjes in Kenia en Oeganda uit te rusten met fietsen en een betere kans op een mooie toekomst te geven.

Zaterdag 7 juli doet een team van CooP-Africa een poging om in 24 uur alle 12 provincien van Nederland te doorkruisen. Dit is een afstand van niet minder dan 431km. Het team ziet het als een uitdaging om voor het goede doel deze unieke prestatie te volbrengen. De fondsen die ze met de tocht werven worden gedoneerd aan het Bike4School programma van CooP-Africa.

Voor elke 100 euro die we inzamelen kan een meisje uitgerust worden met een fiets. Doneer direct aan het team

Bike4School

Bike4School is een van de programma’s van CooP-Africa die in Kenia en Oeganda toegang verbetert tot inkomen, onderwijs en gezondheidszorg met fietsen, vertelt Luuk Eickmans, oprichter van CooP-Africa en deelnemer. “Stichting CooP-Africa is een kleine organisatie, die sinds 2007 boeren, kleine ondernemers (Bike4Work), scholieren (Bike4School) en gezondheidsvrijwilligers (Bike4Care) in Afrika uitrust met fietsen. De fiets helpt hen toegang te verbeteren tot inkomen, onderwijs en gezondheidszorg en levert zo een belangrijke bijdrage aan een betere wereld. In deze landen, waar 95% van de bevolking is aangewezen op de benenwagen, maakt een ´simpel’ vervoersmiddel zoals een fiets een wereld van verschil. Met een fiets zijn mensen sneller, ze kunnen grotere afstanden afleggen, meer spullen meenemen en besparen op transportkosten. Een fiets kost 100 euro en is voor veel mensen een grote investering en voor velen zelfs niet haalbaar om in één keer op te kunnen brengen. CooP-Africa biedt daarom kwetsbare doelgroepen die de meeste baat hebben bij een fiets, toegang tot een fiets. Zo kan een gezondheidsvrijwilliger op de fiets twee keer zoveel huishoudens op een dag bezoeken en zo de toegang tot goede gezondheidszorg voor 100 gezinnen in afgelegen plattelandsgebieden verbeteren. Boeren zien hun besteedbaar inkomen toenemen met meer dan 20% en kunnen en durven hun voedselproductie uit te breiden. Wat weer leidt tot betere voedselzekerheid in de regio. Scholieren kunnen met hun fiets hun reistijd naar school terugbrengen tot 1/5de van hun reistijd te voet. Vooral meisjes, die vaak vroegtijdig met school moeten stoppen omdat ze door tijd te kort hun huishoudelijke verplichtingen niet kunnen combineren met onderwijs, kunnen zo wel hun opleiding afmaken en betere kansen voor zichzelf creeeren voor de toekomst.”

Doel: 100 meisjes in het zadel helpen

De Ronde van 12 is daarom veel meer dan alleen een toffe sportieve uitdaging. Tijdens deze unieke fietstocht, de langste racefiets toertocht van Nederland, fiets je voor fietsen voor meisjes in Kenia en Oeganda en helpt hen daarmee de vicieuze cirkel van armoede te doorbreken. De sportieve uitdaging start middernacht, 6 op 7 juli, vanaf Station Lent (bij Nijmegen) en zal voor middernacht op zaterdag in Leek (bij Groningen) finishen. De afstand kan individueel, maar ook in een groepje gereden worden.

Of je nu als individu rijdt of in een groepje, het doel is om in totaal 10.000 euro op te halen voor 100 fietsen voor meisjes in Kenia en Oeganda. Luuk Eickmans legt uit: “De deelnemers betalen het inschrijfgeld van 37 euro voor de organisatie. Op de route zijn er 9 comfortabele pleisterplaatsen waar de deelnemers verzorgd worden en nieuw proviand kunnen nuttigen of meenemen voor de lange zaterdag. En bij aankomst, aan het einde van de nacht, is er een uitgebreid ontbijt. Het is aan te raden om zelf ook een overnachting te regelen bij aankomst in Leek op camping Nienoord of nabije campings of accommodaties. Naast het inschrijfgeld wordt er van de deelnemers van het CooP-Africa team gevraagd om fondsen te werven. Hier is geen minimum bedrag aan verbonden, maar we streven ernaar om als team 10.000 euro in te zamelen. Voor elke 100 euro die we inzamelen kan een meisje uitgerust worden met een fiets. In de gebieden waar CooP-Africa werkt is een afstand van 15km naar school geen uitzondering. Meisjes zijn kwetsbaar, verlaten school vroegtijdig omdat ze in het huishouden moeten helpen en worden door gebrek aan vervoer tijdens de lange reis naar school blootgesteld aan allerlei gevaren zoals het ‘gratis’ aangeboden openbaar vervoer van mini-bus- en motorrijders in ruil voor seksuele diensten. Wat leidt tot nog uitzichtlozere situaties met tienerzwangerschappen en kansen op HIV/AIDS en andere seksueel overdraagbare ziektes. We hopen daarom dat er veel mensen met ons meefietsen en samen met ons 10.000 euro inzamelen voor deze meisjes.”

Meedoen? Dat kan! Er is altijd ruimte voor mensen in het team van CooP-Africa. Inschrijven kan door een mailtje te sturen naar info@coop-africa.org en kost 37 euro.

Alles wat je meer werft, via een eigen fondsenwervingpagina of via de algemene fondsenwervingspagina zal worden gedoneerd aan Stichting CooP-Africa.