WERELD FIETSDAG

Vandaag is het Wereld Fietsdag. Nederland staat wereldwijd bekend als het land dat fietsen bij wijze van spreken heeft uitgevonden. Wij Nederlanders staan daar eigenlijk niet zo veel bij stil. Die fietspaden, fietssnelwegen, fietsknooppuntenroutes, fiets fly-overs, fietsbruggen, etc. die zijn er gewoon. Maar wist je dat in veel landen van de wereld fietsen helemaal niet zo vanzelfsprekend is? Daarom hebben de Verenigde Naties 3 juni uitgeroepen tot Wereld Fietsdag, een dag waar we wereldwijd de fiets vieren en overheden stimuleren de fiets te omarmen.

Typisch straatbeeld in Kampala, Oeganda

CORONA KAN FIETSONTWIKKELING IN AFRIKA IN DE HOGE VERSNELLING ZETTEN

Ook in de gebieden waar wij werken met onze fietsprojecten in Afrika is fietsen niet vanzelfsprekend. De fiets wordt gezien als het vervoermiddel voor de arme mensen die geen brommer of auto kunnen betalen. En infrastructuur wordt alleen ontwikkeld voor auto’s en ander gemotoriseerd vervoer. Met als gevolg dat steden dichtslibben, de luchtvervuiling toeneemt en er nagenoeg geen ruimte meer overblijft voor de mensen.

En als er een goede kant is aan corona is dat door de coronamaatregelen het inefficiente en milieuvervuilende openbaar vervoer stil ligt en in Oeganda zelfs het gebruik van auto compleet was verboden. Mensen van alle sociaal, economische klasses zijn in deze tijden met coronamaatregelen aangewezen op lopen en fietsen. Daardoor behoorden niet 80-90% van de bevolking tot voetgangers en fietsers, maar nagenoeg 100%. En hoe moeilijk dit ook in eerste instantie te accepteren was werden al snel te voordelen duidelijk. Files losten op, de lucht was schoon, minder verkeersongelukken, en er kwam weer ruimte voor de mensen in de steden. Wat als we nu maar een klein deel hiervan zouden kunnen behouden na Covid-19?

Daarom lanceert Stichting Cycling out of Poverty op deze speciale dag haar nieuwe #AdoptABikeLane project. Al bijna 15 jaar verbeteren wij toegang tot onderwijs, gezondheidszorg, werk en inkomen in Afrikaanse landen door scholieren, gezondheidswerkers, boeren en kleine ondernemers uit te rusten met fietsen. Maar vanaf nu maken wij ons ook sterk voor het verbeteren van de fietsbaarheid van de gebieden waarin wij opereren. Zodat er meer mensen, vaker gaan fietsen, voor meer redenen.

ADOPT A BIKE LANE PROJECT

Met het snel implementeren van fietsvoorzieningen kunnen wij mensen die fietsen weer zijn waarderen door de coronamaatregelen op de fiets houden. En met #StreetsForPeople kunnen wij een stad ontwikkelingen dat post-covid-19 proof is, schoner is en veiliger is. De overheid wil graag hierin mee gaan, maar de budget-prioriteit ligt elders, dus hebben wij als Stichting Cycling out of Poverty besloten om fondsen te gaan werven voor fietspaden, fietsstroken en andere fietsvoorzieningen die snel en betaalbaar gerealiseerd kunnen worden.

Wij vragen jullie daarom om support om van Jinja (Oeganda) echt een fietsstad te maken. Wij verzoeken om financiele steun om snel te realiseren en betaalbare infrastructuur te kunnen financieren zoals een stuk fietsstrook in het fietspaden netwerk. Maar ook bijvoorbeeld voor het organiseren van car free days, critical mass rides en fietsparkings.

Proposed Bike Lanes Network Jinja – Uganda 2020-2021

Adopteer een fietsstrook of neem contact met ons op info@coop-africa.org