In Oeganda zijn de scholen al twee jaar dicht

De scholen in Oeganda zijn al meer dan 80 weken geheel of gedeeltelijk gesloten vanwege de corona pandemie, de langste sluiting ter wereld, volgens cijfers van de Verenigde Naties. In maart 2020 gingen zij dicht en is nu het enige Afrikaanse land waar de scholen nog steeds gesloten zijn. En in tegenstelling tot veel delen van de wereld, waar de lessen online doorgingen, waren de meeste scholen in Oeganda niet in staat virtueel onderwijs aan te bieden. In de periode van dit gemis zijn veel meisjes (uit armoede) uitgehuwelijkt voor een bruidschat of getrouwd zodat iemand voor hen kan zorgen. Sommigen zijn ongewenste zwanger geraakt. En anderen vonden een baan.

De pandemie dreigt of heeft al een verloren generatie scholieren voortgebracht. Volgens Save the Children is dit de grootste wereldwijde onderwijscrisis van onze tijd. Zij identificeerde 40 landen, waaronder Oeganda, waar het onderwijssysteem een extreem groot risico loopt om in te storten.

De Oegandese President Yoweri Museveni heeft echter aangekondigd in januari de scholen te openen. Waardoor nu de grote vraag luidt: “Hoe krijgt men de scholieren weer terug naar school?”.

Hoe krijgen we de meisjes weer naar school?

Cycling out of Poverty wil hier graag aan bijdrage leveren en zal daarom ism de Jinja District Education Officer van het Ministerie van Onderwijs een #backtoschool Bike4School programma gaan uitrollen met ingang van 1 januari 2022. En daarvoor hebben we jullie steun nodig. Met jullie steun willen we meisjes een incentive bieden in de vorm van een fiets. Met deze fiets kunnen ze snel en veilig naar school. Met deze fiets kunnen zij de traditionele huishoudtaken en onderwijs beter combineren. Met deze fiets worden ze eigenaar van een belangrijke asset, en wat wij naar ervaring weten, zorgt dit voor meer zelfvertrouwen, onafhankelijkheid en beslissingsbevoegdheid. Een fiets maakt het verschil!

Wat kun jij doen?

Met aanvullende financiering van onze sociale ondernemingen in Oeganda (Bikeventures en Green Hub) en een kleine bijdrage van de scholieren zelf, kan jij met 100 euro het verschil maken. Met jouw donatie van 100 euro help jij een meisje in het zadel en terug naar school.

  • Zij zal hierdoor zelfstandiger worden
  • Zij zal leren voor zichzelf op te komen
  • Zij zal bewustere keuzes willen en kunnen maken waaronder de keuze om te trouwen en hoeveel kinderen te krijgen
  • Zij zal meer geld gaan verdienen en
  • Zij zal haar eigen kinderen naar school sturen

Jouw donatie zal er dus voor zorgen dat deze generatie en toekomstige generaties meer kans krijgen op een betere toekomst. Maak het verschil nu en doneer een fiets. Of start een actie met jouw school, vriendengroep of collega’s om geld in te zamelen voor dit Back to School Bike4School fietsproject in Oeganda. Voor vragen kun je altijd contact opnemen met luuk@coop-africa.org.

In de video hieronder kun je kennismaken met Doreen en Jackline. Zij ontvingen in februari 2020, vlak voor de eerste lockdown, een fiets. Toen wij ze interviewde konden zij als examenkandidaten, 7 maanden na sluiting van de scholen in 2020, hun examen doen, nog net voordat de tweede lockdown kwam en ze weer thuis kwamen te zitten. #eenfietsmaakthetverschil #backtoschool