Het #Bikenterprises programma van Cycling out of Poverty is een nieuw programma waarin Nederlandse bedrijven fietsonderneming start-ups in Afrika ondersteunen, zoals de Bike2Clean start-up. Met trots introduceren wij onze nieuwe #Bikenterprises partner Beixo, een vooruitstrevend cardanfietsenmerk in Nederland. Beixo maakt al 15 jaar elektrische vouwfietsen en fietsen zonder ketting. Met Beixo zullen wij een #Bike2Clean enterprise in Oeganda opzetten.

Beixo® is een merk van urban bike concepts bv. Beixo is in 2005 opgericht in Utrecht, met als doel het op de markt brengen van innovatieve stadsfietsconcepten. Als eerste Nederlandse fietsenmerk kozen zij er voor de ouderwetse ketting te vervangen door alternatieve aandrijftechnieken, zoals de cardanas.

Beixo is de eerste #Bikenterprises partner die samen met Cycling out of Poverty zich zal richten op het ontwikkelen van fietsonderneming start-ups in Afrika. Met Beixo zullen wij een afval collectie en recycling start-up opzetten in Buwenda, Oeganda: Bike2Clean. Jongeren uit de community zullen met low-cost vrachtfietsen gratis afval ophalen in de community. Het afval zal gescheiden worden en vervolgens gerecycled worden in nieuwe producten die verkocht worden (op de fiets). De verkoop van de gerecyclede producten zal het Bike2Clean team kunnen gaan voorzien van een eerlijk inkomen. Naast de low-cost vrachtfietsen zullen we de jongeren ook ondersteunen met een startkapitaal voor de recycling werkplaats en capaciteitsopbouw.

Beixo is geen onbekende voor Cycling out of Poverty. Samen met Beixo ontwierpen wij al de Tembo fiets en met hun Colorbike Tours in Utrecht ondersteunen zij al jaren diverse fietsprojecten van Cycling out of Poverty. Wij kijken uit naar een mooie samenwerking.