Oeganda meldt dat 69% van de plattelandsbevolking een schoon drinkwaterbron gebruikt. Maar de afstand tot deze drinkwaterbron is nog gemiddeld 1 km en met een gemiddelde wachttijd van een half uur is water halen voor een heel gezin dus een tijdrovende bezigheid.

Een boerin in Buyala vertelt: “Het kost mij 2 uur om naar de drinkwaterbron te lopen en terug”.

Een gezin in Oeganda verbruikt ongeveer 60-80 liter water per dag (in Nederland verbruiken we 500 liter drinkwater uit de kraan per dag). Dus in totaal heeft een gezin in Oeganda 4-6 jerrycans water per dag nodig. Twee of meer mensen (meestal meisjes) zijn daarom betrokken bij dit dagelijkse proces van water te halen. Met een fiets zijn mensen sneller en kunnen ze meer vervoeren. Een fiets bespaart ongeveer 1,5 uur per dag alleen op het halen van water. Een fiets maakt het verschil!

Cycling out of Poverty ondersteunt scholieren, gezondheidswerkers, boeren en kleine ondernemers met fietsen. Naast het primaire doel om betere toegang te creeren naar onderwijs, zorg, werk en inkomen zorgt de fiets er dus ook voor dat de noodzakelijke huishoudelijke taken sneller, makkelijker en soms zelfs goedkoper gedaan kunnen worden. De fiets draagt dus bij aan betere toegang tot schoon drinkwater (SDG6).