Op 21 maart werd het eerste geval van coronavirus in Oeganda aangekondigd. Dit heeft geleid tot een groeiende lijst met preventieve maatregelen die President Museveni live op televisie aangekondigde. Deze strenge maatregelen zijn cruciaal en een goed begin, vooral in het licht van het slechte zorgsysteem in Oeganda. Oeganda heeft slechts 55 intensive care-bedden voor zijn meer dan 42 miljoen mensen. Hiervan hebben er 20 beademingsapparatuur en maakt slechts een derde deel uit van het publieke zorgsysteem. Dus het stoppen (of vertragen) van de verspreiding van het coronavirus is prioriteit nummer één in Oeganda.

… het stoppen (of vertragen) van de verspreiding van het coronavirus is prioriteit nummer één in Oeganda

De strijd tegen de verspreiding van het coronavirus wordt gestreden op straat en in de huishoudens, van het platteland tot de informele nederzettingen in stedelijke centra van Oeganda. En de (vrijwillige) gezondheidswerkers in de gemeenschap zijn de belangrijkste verdediging tegen (de gevreesde verspreiding van) het coronavirus. Maar zij kunnen hun werk moeilijk doen omdat zij niet beschikken over vervoer en openbaar vervoer is stilgelegd als een van de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Een fiets maakt het verschil! Een fiets verbetert de mobiliteit van deze helden die in de dorpen en sloppenwijken mensen uitleg geven over het coronavirus en wat ze wel en wat niet moeten doen. Ze nemen angst weg, ontkrachten nepnieuws en monitoren mogelijke uitbraken.

CORONAFIETS

Cycling out of Poverty heeft daarom besloten om gezondheidsvrijwilligers en ander medisch personeel uit te rusten met fietsen. In samenwerking met de autoriteiten en het Covid-19 response team selecteren we waar de fietsen het meeste impact hebben in de strijd tegen corona.

De eerste Coronafiets werd vandaag overhandigd aan Dr. Kaluma Charles voor zijn team van Kamu Medical Health Centre in Jinja, Oeganda.

#SUPPORTBIKE4CARE

Support Bike4Care en doneer nu heel gemakkelijk, met een Tik via Tikkie of doneer via onze donatiemodule voor meer coronafietsen in Oeganda. En deel deze oproep met #supportbike4care en #coronafiets op social media zodat wij zoveel mogelijk gezondheidsvrijwilligers kunnen ondersteunen en dit coronavirus in Oeganda kunnen overwinnen.