Dankzij jullie steun heeft CooP-Africa sinds haar oprichting in 2007 ruim 5.000 gezondheidsvrijwilligers, 1.000 scholieren en 2.000 kleine ondernemers en boeren kunnen voorzien van fietsen. Hierdoor hebben ruim 2 miljoen mensen toegang tot gezondheidszorg, kunnen 1.000 scholieren hun droom naleven en zijn er 2.000 gezinnen die hun inkomen hebben zien toenemen.

Jacinter Atieno Owuo, gezondheidswerker in Kenia

Ik had juist mijn thuiszorgronde gedaan toen ik hoorde dat mijn buurvrouw, die zwangerschapscomplicaties had, op het punt stond om thuis te bevallen. Snel ben ik naar haar huis gegaan en heb haar op de fiets naar de grote weg gebracht, zo’n 6 kilometer, waar we een fietsambulance hebben staan bij een lokaal winkeltje. Vanaf daar zijn we verder gegaan naar een ziekenhuis waar Eunice is bevallen van een gezonde baby. Ik ben zo trots op mijn Bike4Care fiets omdat het mijn buurvrouws leven en het leven van haar baby heeft gered.

 

 

Doordat medische centra vaak op grote afstand zijn gelegen en de meeste mensen geen efficiënt vervoer tot hun beschikking hebben is moeder- en kindersterfte hoog. Er is zelfs een causaal verband tussen hoge moedersterfte en de afstand van huis tot een kliniek. Bij een afstand gelijk of meer dan 5 kilometer zijn er significant meer bevallingen zonder geschoolde professionals. Hierdoor sterven er bijvoorbeeld in Kenia nog steeds dagelijks 26 vrouwen en 144 baby’s in het kraambed. De gezondheidsvrijwilligers zoals Jacinter die op de fiets aan huis komen brengen de medische zorg voor zwangere vrouwen en pasgeboren baby’s letterlijk binnen handbereik. En de fietsambulances, die CooP-Africa stationeert bij gezondheidscentra, maken het mogelijk om hoogzwangere vrouwen snel, goedkoop en comfortabel naar een kliniek te brengen. Daar kunnen ze veilig en onder professionele begeleiding hun kind ter wereld brengen.

Veel gezondheidsvrijwilligers hebben nog geen fiets en voor hen is afstand nog steeds een groot obstakel om de gezondheidszorg te kunnen bieden die ze graag zouden willen geven. Met een fiets wordt hun reistijd naar patienten verkort met gemiddeld 60%. En kunnen gezondheidsvrijwilligers ongeveer twee keer zoveel huisbezoeken afleggen bij mensen die (dringend) medische zorg nodig hebben. Door het Bike4Care programma verder uit te breiden kunnen wij gezondheidszorg toegankelijk maken. Jij kunt helpen meer gezondheidsvrijwilligers uit te rusten met fietsen.