Opgroeien in Oeganda is niet makkelijk. Kinderen in Afrika groeien op met zwaardere verantwoordelijkheden dan kinderen in Nederland. Zo’n 20% van kinderen in Oeganda gaat niet naar school. De voornaamste reden hiervoor is dat kinderen fulltime werken om bij te dragen aan het gezinsinkomen; veel kinderen hebben een of beide ouders verloren aan aids en is het noodzakelijk voor hen om te zorgen dat er brood op de plak komt. De woon- en leefomstandigheden zijn ook anders dan in Nederland: ze hebben minder bezittingen. Toch zijn kinderen in Afrika ook gewoon kinderen, met dromen net als jij!
 
Positie van mannen en vrouwen
In Oeganda hebben vooral vrouwen en meisjes een zwaardere verantwoordelijkheid in het gezin dan de meisjes in Nederland. Zij dragen de verantwoordelijkheid voor het huishouden, de voedselvoorziening en de zorg voor de kinderen of broertjes en zusjes. Gemiddeld werken vrouwen en meisjes van vier uur ’s ochtends tot laat na het avondeten. Van meisjes wordt al vroeg verwacht dat ze meehelpen. Zij leren vanaf hun geboorte alles over het huishouden. Het standaard beeld is ook dat meisjes jong trouwen en dan voor hun man en kinderen gaan zorgen. Vaak worden meisjes dan ook thuis gehouden van school: omdat ze nuttiger zijn op het land of in de huishouding, en omdat men vindt dat ze geen opleiding nodig hebben om voor een man en kinderen te zorgen.

 

Woon- en leefsituatie
Gemiddeld bestaat een Oegandees gezin uit 5 personen. Ongeveer de helft van de huishoudens heeft slechts 1 slaapkamer in huis. Ouders, kinderen, oma’s en opa’s en kleinkinderen delen dus vaak dezelfde slaapkamer. Om je een beetje inzicht te geven in de bezittingen van een gemiddeld gezin op het platteland van Oeganda:
– slechts in een derde van de huishoudens heeft ieder gezinslid een paar schoenen
– slechts in een derde van de huishoudens heeft ieder gezinslid twee setjes kleding
– slechts in een derde van de huishoudens heeft ieder gezinslid een eigen deken

 

Huizen Het leven van mensen in de stad verschilt veel van dat van mensen op het platteland. De huizen op het platteland zijn simpeler dan in de stad. Zo is er meestal geen stromend water, zijn huizen vaak van takken en modder gemaakt, is de toilet (een gat in de grond) buiten of is er helemaal geen toilet (18% van de huishoudens), en is er geen elektriciteit. De helft van de huizen op het platteland heeft een dak van stro. In het noorden van Oeganda is dat zelfs 90%.

Wat valt je op aan het huis van Woira Grace als je het vergelijkt met je eigen huis?

 

Verlichting Omdat Oeganda op de evenaar ligt, wordt het het hele jaar door tussen 6 uur en 7 uur ’s avonds donker. Verlichting is dus belangrijk om ’s avonds nog dingen te kunnen doen. Toch hebben de meeste huishoudens geen elektriciteit. Daarom maken de meeste mensen paraffine lampen aan: 83% van de bevolking op het platteland doet dat. In de stad is er vaak wel toegang tot het elektriciteitsnet.

Hoe leert Mukaya Mathias ’s avonds zijn lessen voor school? Welk licht gebruikt hij?

 

Koken Meer dan 90% van de mensen op het platteland koken op hout. Ze sprokkelen takken en branden die in een cirkel van bakstenen of in een stenen oventje tot een vuurtje waar ze de pannen op kunnen koken.

Wat valt je op aan wie en hoe het avondeten wordt bereid bij Nakiiriya Victoria als je het vergelijkt met het avondeten bij jouw thuis?

 

Douchen Slechts 2% van de mensen op het platteland heeft een badkamer in huis. De meeste mensen wassen zich buiten, vanuit een teiltje.

Hoe douchen Mukaya Mathias, Woira Grace en Nakiiriya Victoria?